ДОЛМА СЪС СВИНСКО И ЛИМОНОВ СОС


продукти:

*** плънка:
500 гр.свинско месо(бут);
20 гр.сланинка;
1-2 бр.морков;
1 гл.кромид лук;
150-200 гр.ориз;
олио;
сол;
черен пипер;
сух джоджен;

магданоз;

***зеленчук:
3 бр.тиквички;
3 бр.чушки;
3-4 бр.кромид лук;
сол;

***лимонов сос:
50 гр.краве масло;
2 бр.лимон(сок);
3 бр.яйца;
2-3 щипки индийско орехче;
сол;

Започваме с плънката....
В малко загрято олио запържваме ситнонарязания лук и кубчетата моркови.Добавяме смляния свински бут.Посоляваме и бъркаме 6-7 мин..Добавяме измития ориз заедно с подправките и 1/3 от нужната вода.Оставяме на котлона докато течността се усвои.Сланинката я нарязваме на дребни парченца и я объркваме с вече поизстиналата смес.Поръсваме със ситнонарязания магданоз.
Измитите тиквички нарязваме напречно на две или на три части.Издълбаваме внимателно с чаена лъжичка вътрешността,която запазваме за друго вкусно ястие:).
Лука обелваме и отново внимателно с лъжичка издълбаваме,внимавайки да не разполовим хрупкавия кромид..Издълбаното съхраняваме,а не изхвърляме.
Изтърбушваме и чушките.
Пълним зеленчуците със меснооризовата смес и внимателно ги подтеждаме в тенджера.
Посоляваме и ливваме малко олио.Сипваме и два-три пръста вода и оставяме ястието да ври на тих огън.

Сосът се приготвя много лесно....В малък ,но удобен съд,тип касерола,разбиваме с тел много добре яйцата със солта.Слагаме върху топъл котлон тенжерката с яйцата,в които сме добавили и бучката краве масло.Посоляваме със сол и индийско орехче.Сипваме и лимоновия сок.Бъркаме постоянно до сгъстяването на прекрасния сос.

Да Ви е вкусно!



Коментари

  1. Миленка,
    често правим пълнени пиперки с кайма, защото татко много ги обича.Но с този сос е по - различно.Не се ли пресича белтъка на огъня, трябва на водна баня да е.Аз бих добавила и издълбаната част от зеленчуците към каймата да се задуши всичко заедно и така ще приготвя сместа за пълнене.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не Ели ,нищо не се пресича..Просто спазваш последователността:яйцата се разбиват отревисто със солта,собавяме симоновия сок и бучката масло.Бъркането е през цялото време до сгъстяването на соса.Поздрави :)

      Изтриване
  2. Еха, Миленка, блогът ти изглежда толкова различно, много ми харесва новият облик! Страхотни пиперки, снимките също! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар